Kvalita

slovenských vín

Slovenské vína môžeme rozdeliť do 3 kvalitatívnych kategórií – víno, víno s chráneným zemepisným označením, víno s chráneným označením pôvodu.

Víno – stolové víno, víno bez zemepisného označenia. Víno najnižšej kategórie, vyrába sa z hrozna s cukornatosťou 13 NM.

Chránené zemepisné označenie alebo CHZO – predstavuje strednú kategóriu vín. Zaraďujú sa sem miestne špecifické a regionálne vína. Patrí sem napríklad aj burčiak.

Chránené označenie pôvodu alebo CHOP – predstavuje najvyššiu kategóriu vín Európskej únie, ktoré podliehajú ochrane. Sú zapísané v registri chránených označení vín E-Bacchus. Pre SR podliehajú ochrane názvy – Malokarpatská, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Nitrianska, Východoslovenská a vinohradnícka oblasť Tokaj. Synonymom CHOP špecifickým pre SR je výraz Districtus Slovakia Controlatus alebo DSC, D.S.C. Predstavuje najvyššiu kategóriu vín v Slovenskej republike. Do tejto kvalitatívnej kategórie zaraďujeme akostné vína a akostné vína s prívlastkom.

Burčiak – nápoj známy iba v strednej Európe. Kvasiaci hroznový mušt, ktorý má minimálne 0,5 % obj. alkoholu, najviac okolo 5 – 6 % obj. Kvasiaci mušt je vo fáze burčiaku iba niekoľko hodín.

Akostné vínozávisí od oblasti, cukornatosť hrozna pri zbere začína od 16 – 17o NM muštu
Akostné víno s prívlastkom:
Bobuľový výbervyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 26o NM
Kabinetnévyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 19o NM
Neskorý zbervyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 21o NM
Výber z hroznavyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 23o NM
Bobuľový výbervyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 26o NM
Hrozienkový výbervyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 28o NM
Cibébový výbervyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 28o NM
z bobúľ hrozna zušľachtených účinkom Botrytis cinerea Persoon
Ľadovévyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 27o NM
hrozno bolo zberané pri teplote -7o C.
Slamovévyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 27o NM,
hrozno bolo skladované tri mesiace na slame

Najjednoduchším pravidlom pre rozlíšenie kvality vína je zemepisné určenie – čím menšia zemepisná oblasť, z ktorej bolo hrozno zberané, tým vyššia kategória vína.