VITAEVINO kampaň na obranu vína

Obrana vínnej kultúry a spolupatričnosti

Víno čelí významnej existenčnej hrozbe, pretože rastúce proti-alkoholové hnutie sa čoraz viac snaží démonizovať alkoholické nápoje. Zodpovedná a mierna konzumácia vína – spôsob, akým si ho užíva drvivá väčšina spotrebiteľov – je stigmatizovaná odstránením rozdielu medzi zneužívaním alkoholu a miernou konzumáciou vína v rámci zdravého a vyváženého životného štýlu.

V dôsledku šírenia neúplných alebo zaujatých vedeckých informácií a dát tento reštriktívny pohľad postupne ovplyvňuje regulácie po celom svete. To zahŕňa zavedenie neprimeraného a nespravodlivého právneho rámca, ako sú zákazy reklamy, reštriktívne daňové politiky a zdravotné varovania na etikete, čím sa ohrozuje udržateľnosť vínneho sektora a jeho vidieckych komunít.

V reakcii na túto rastúcu výzvu bola spustená kampaň na podporu vínnej kultúry a miernej konzumácie vína, ktorá dáva hlas občanom, spotrebiteľom a celej vinárskej komunite. Kľúčovým prvkom kampane je toto vyhlásenie, ktoré dáva hlas všetkým spotrebiteľom, ktorí si na celom svete užívajú víno s mierou, a vinárskym komunitám, ktoré usilovne, zodpovedne a s vášňou pracujú na rozvoji a zachovaní vínnej kultúry tým, že im umožňujú zaregistrovať svoju podporu.

Podpísanie tohto vyhlásenia je dôležitým krokom v obrane legitímneho a udržateľného miesta vína v našej spoločnosti a získaní uznania za dôležitú sociálno-ekonomickú úlohu, ktorú víno zohráva v našej ekonomike, vidieckom prostredí a kultúre.

Podpisom Vyhlásenia o víne vyjadrujete podporu vínu ako symbolu spolupatričnosti, jeho tisícročnej kultúre, jeho úlohe pri formovaní našej histórie, ekonomiky, terroir a vidieckych komunít, a legitímnemu miestu miernej konzumácie vína ako súčasti zdravého a vyváženého životného štýlu.

Prečo by ste mali podpísať toto vyhlásenie? Každá kvapka sa počíta!

V čase narastajúcich hrozieb je podpísanie tohto vyhlásenia nevyhnutné na zachovanie oprávneného miesta vína v spoločnosti a získanie uznania jeho environmentálnej úlohy a socioekonomického významu vo vidieckych komunitách. Vaša podpora pomôže:

Chrániť úlohu vína v spoločnosti a jeho kultúrne dedičstvo. Víno je hlboko zakorenené v našej tisícročnej kultúre, odrážajúc stáročia tradícií a spoločenského života. Má antropologickú a historickú úlohu v spoločnosti a je súčasťou umenia žiť v mnohých kultúrach. Víno je oslavované pre svoj historický význam, pre svoju schopnosť budovať sociálne väzby a je uznané UNESCO-m ako neoceniteľná súčasť nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, pričom na tomto zozname je niekoľko chránených vinárskych dedičstiev a apelácií.

Oceňte jeho socio-ekonomický dopad. Víno výrazne prispieva k ekonomike, od vidieckych krajín a vinohradníctva až po prosperujúce vinárske firmy, výrobcov vína a vinársku turistiku. Udržuje vidiecke oblasti a pomáha bojovať proti vyľudňovaniu v ekonomicky a poľnohospodársky ohrozených regiónoch. Pestovanie viniča, formovanie terroirov, produkcia vína a jeho komercializácia zohrávajú zásadnú úlohu pri udržiavaní „života“ vo vidieckych oblastiach z ekonomického, sociálneho aj environmentálneho hľadiska

Dajte hlas miernosti. Pripojenie sa k vyhláseniu dáva hlas zodpovedným milovníkom vína na celom svete a podporuje oddanú vinársku komunitu, ktorá pracuje na zachovaní vínnej kultúry a životného štýlu. Kultúra vína sa odráža v jeho zdieľaní pri spoločenských príležitostiach, bez nadmernosti, v kontexte zdravého a vyváženého životného štýlu.

Vínne vyhlásenie

  • Víno je tradícia a kultúra. Víno, ako kultúrny pilier, sa počas storočí vyvinulo z potravinového zdroja na cenný spoločenský rituál. Vinice a vinohradnícke oblasti symbolizujú bohatú spoluprácu medzi ľudstvom a prírodou naprieč generáciami. Uznané UNESCO-m ako neoddeliteľná súčasť nehmotného kultúrneho dedičstva, víno podporuje udržateľnosť a komunitný rozvoj.
  • Víno je miernosť a spolupatričnosť. Víno, ktoré sa konzumuje s mierou, dopĺňa moderný, vyvážený a zdravý životný štýl. Víno stelesňuje kultúru, potešenie, chuť, komunitu a podporuje spolupatričnosť, ktorá je zakorenená v zdieľaní. Mierna konzumácia vína je súčasťou umenia žiť v mnohých kultúrach.
  • Víno je komunita a udržateľnosť. Socioekonomický význam viníc a výroby vína vo vidieckych oblastiach je nepopierateľný. Vinársky sektor zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane týchto oblastí tým, že podporuje environmentálne povedomie a živú komunitnú angažovanosť.

Podpísaním tohto vyhlásenia týmto:

  • Podporujem zachovanie vínnej kultúry a vinárskeho dedičstva.
  • Žiadam podporu pre dôležitú úlohu vína vo vidieckych oblastiach a ich ekonomike.
  • Sľubujem obhajobu legitímneho miesta miernej konzumácie vína v rámci zdravého a vyváženého životného štýlu.
  • Uznávam svoje právo na užívanie vína s mierou.
Dukelská 21, Hlohovec