Projekt: Podpor svoj odbor

O projekte

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pripravila už 5. ročník súťažno-vzdelávacieho projektu Podpor svoj odbor, určeného pre študentov stredných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo, potravinárstvo, lesníctvo a veterinárnu starostlivosť. Stredné odborné školy sa mohli zapojiť do projektu do konca septembra a majú možnosť prostredníctvom natočených videí zviditeľniť vzdelávanie v oblasti agropotravinárstva, čím motivujú mladých ľudí k práci na vidieku a v oblasti výroby potravín.

V minulom školskom roku sa na tieto odbory prihlásilo približne 10-tisíc študentov. Školy majú čas na registráciu do projektu do 30. septembra.

Študenti stredných odborných škôl mali za úlohu vytvoriť pútavé a inšpiratívne videá o svojej škole a odbore, ktorý študujú. Ich cieľom bolo predstaviť svoju školu a odbor, a pomocou kamery alebo mobilného telefónu natočiť video o tom, aké zaujímavé vedomosti a praktické zručnosti môžu počas najbližších 10 mesiacov získať.

Zámer projektu

Cieľom projektu Podpor svoj odbor je zlepšiť imidž slovenského školstva a posilniť prestíž agropotravinárstva, lesníctva či veterinárstva. Zároveň poskytuje priestor na zviditeľnenie jednotlivých stredných škôl aj samotných autorov videí. Študenti dokážu najlepšie priblížiť atmosféru na škole a predstaviť výhody a možnosti štúdia svojim rovesníkom zo základných škôl. Mladí absolventi stredných odborných škôl sú v praxi mimoriadne žiadaní, keďže generačná obmena pracovnej sily je nevyhnutná v každom odvetví národného hospodárstva.

V prvom kole projektu sa stredné odborné školy registrujú prostredníctvom elektronického formulára na webe od 1. do 30. septembra. Natočené videá je potrebné zaslať organizátorom od 1. do 31. októbra. Výsledky budú oznámené v novembri, pričom víťazi získajú hodnotné vecné a finančné ceny, ktoré si prevezmú na slávnostnom vyhodnotení v Bratislave.

Videá vytvorené stredoškolákmi si budú prezerať žiaci 7. až 9. ročníkov základných škôl v rámci tzv. videoochutnávok. Registrácia základných škôl prebieha od 1. do 31. októbra. Kariérni poradcovia a triedni učitelia môžu získať finančné odmeny vo forme knižných poukážok.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska podporil projekt

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska, ako významný podporovateľ projektu, si uvedomuje nedostatok kvalifikovaných odborníkov v agrosektore. Preto sa rozhodol projekt podporiť nielen svojou záštitou, ale aj finančnou odmenou pre víťaznú školu.

Dukelská 21, Hlohovec