Kvalita
slovenských vín
Slovenské vína môžeme rozdeliť do 3 kvalitatívnych kategórií – víno, víno s chráneným zemepisným označením, víno s chráneným označením pôvodu.
Víno – stolové víno, víno bez zemepisného označenia. Víno najnižšej kategórie, vyrába sa z hrozna s cukornatosťou 13 NM.
Chránené zemepisné označenie alebo CHZO – predstavuje strednú kategóriu vín. Zaraďujú sa sem miestne špecifické a regionálne vína. Patrí sem napríklad aj burčiak.
Chránené označenie pôvodu alebo CHOP – predstavuje najvyššiu kategóriu vín Európskej únie, ktoré podliehajú ochrane. Sú zapísané v registri chránených označení vín E-Bacchus. Pre SR podliehajú ochrane názvy – Malokarpatská, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Nitrianska, Východoslovenská a vinohradnícka oblasť Tokaj. Synonymom CHOP špecifickým pre SR je výraz Districtus Slovakia Controlatus alebo DSC, D.S.C. Predstavuje najvyššiu kategóriu vín v Slovenskej republike. Do tejto kvalitatívnej kategórie zaraďujeme akostné vína a akostné vína s prívlastkom.
Burčiak – nápoj známy iba v strednej Európe. Kvasiaci hroznový mušt, ktorý má minimálne 0,5 % obj. alkoholu, najviac okolo 5 – 6 % obj. Kvasiaci mušt je vo fáze burčiaku iba niekoľko hodín.
Akostné víno | závisí od oblasti, cukornatosť hrozna pri zbere začína od 16 – 17o NM muštu |
---|---|
Akostné víno s prívlastkom: | |
Bobuľový výber | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 26o NM |
Kabinetné | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 19o NM |
Neskorý zber | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 21o NM |
Výber z hrozna | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 23o NM |
Bobuľový výber | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 26o NM |
Hrozienkový výber | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 28o NM |
Cibébový výber | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 28o NM z bobúľ hrozna zušľachtených účinkom Botrytis cinerea Persoon |
Ľadové | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 27o NM hrozno bolo zberané pri teplote -7o C. |
Slamové | vyrobené z hrozna s cukornatosťou minimálne 27o NM, hrozno bolo skladované tri mesiace na slame |
Najjednoduchším pravidlom pre rozlíšenie kvality vína je zemepisné určenie – čím menšia zemepisná oblasť, z ktorej bolo hrozno zberané, tým vyššia kategória vína.